Blokzijl Koeltechniek leert u graag alles over airco gebruik

Veel mensen weten niet waar een airconditioning exact voor dient. Blokzijl Koeltechniek in Mantinge staat voor u klaar om het airco gebruik tot in de puntjes aan u uit te leggen. We geven u airco advies op maat en komen indien gewenst bij u op locatie om de airco werking van uw apparaat uitgebreid toe te lichten.


Opbouw en werking van het aircosysteem

De airco bestaat altijd uit een gesloten systeem met een pomp, een verdamper, condensor, reservoir en expansieventiel. De pomp pompt het gasvormige koudemiddel (R134A) rond en perst het gas in een condensor, zodat de druk en de temperatuur stijgen. Deze condensor is een warmtewisselaar en koelt het koudemiddel af. Hierdoor condenseert het gas en wordt het vloeibaar. Het spul gaat door naar de verdamper en gaat over in dampvorm. Aangezien voor dit verdampen warmte nodig is, koelt de verdamper aanzienlijk af en daalt de temperatuur van de langsstromende lucht naar het interieur. Het koudemiddel komt in dampvorm tenslotte weer bij de pomp, waardoor de cyclus opnieuw begint.

Een airco-installatie kan gedurende het hele jaar gebruikt worden; een airconditioning zorgt namelijk voor het regelen van de luchtvochtigheid. Om een benauwd en onprettig gevoel in de ruimte te voorkomen, plaatsen en onderhouden we graag uw airco in auto, huis of bedrijf. Zo hebt u in de zomer een koude, droge lucht en in de winter een verwarmde, droge lucht.


Bediening van de airco

Voor het airco gebruik is er een aan- en uitschakelaar aanwezig met de letters ‘AC’ of met een sneeuwkristalsymbool. In auto’s is er vaak nog een recirculatieschakelaar aanwezig met de letters ‘REC’ en blokkeert bij inschakeling de buitenluchttoevoer. Daarnaast is er een draai- of schuifknop aanwezig om de ventilator de gewenste snelheid te geven en hiermee de temperatuur van de ruimte te regelen. Vaak is het mogelijk om de gewenste warmtegraad automatisch in te stellen door het aantal graden aan te geven.